#000000MENü

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

2014. márc. 8.

Tavaszi ünnepek - Hina-matsuri (雛祭り)


Sziasztok!
Japánban a március eljövetelével kezdődnek a tavaszi ünnepségek Japánban. 
Most az egyik ilyen ünnepet szeretném nektek kicsit bemutatni,
ami nem más, mint a Hina-matsuri ( 雛祭り )
, ami szó szerint "babaünnep"-nek is neveznek, de sok másfajta névvel is illetik, mint pl. lányok ünnepe, őszibarack ünnepe, 3. hónap ünnepe. 


Ezen a napon a családok a lányaik boldogságáért és az életben való boldogulásukért imádkoznak. 
A lányok ezen a napon a legszebb kimonójukat öltik magukra, és felkeresik a szentélyeket, templomokat és mindenki értük imádkozik. A rokonok is átmennek egymáshoz és megnézik egymás babagyűjteményét. Ezek a babák arra hivatottak, hogy felfogják a rossz szellemeket a lányokról


Az Edo-korszak elején a babák egyre népszerűbb játékszerek lettek, a korai papírfigurák és a későbbi bábok (人形 – ningyou) kombinációjából pedig megszületettek az udvari személyeket megformázó hina babák. Az ünnep legfontosabb kelléke egy olyan értékes gyűjtemény, amiben megtalálható a császár, a császárnő, udvaroncok, zenészek és ezek kellékei. A babák a császári udvart jelenítik meg kicsinyített formában. Ez a kollekció családon belül, több generáción keresztül öröklődik, ezért rendkívül értékes minden darabja.Szokás volt a lánygyermek születésekor a császári pár baba változatát ajándékozni neki, később pedig a család többi tagjától gyűjthette be az összesen 15 személyből álló császári udvart. 


Szintén az Edo-korban kezdett divattá válni a “házi kiállítás”, amikor ezeket a babákat otthon, egy erre a célra készített lépcsőzetes emelvényen (雛壇 – hinadan) rangjuknak megfelelő ülésrendben helyezték el. Ez az emelvény fekete lakkal és arany festéssel díszített, vörös anyaggal (段掛 – dankake) leterített kis dobozokból áll, melyekből lépcsőzetes pódium alakítható ki. Ezekre ültették fel a babákat és a kiegészítőket. Régiónként változhat a babák elhelyezésének sorrendje, de az egyes ”emeleteken” csak a meghatározott figurák lehetnek. A hinadan legősibb változata Kokinbina névre hallgatott és bármilyen babát rá lehetett tenni, ami a családnál megtalálható volt. Később ebből alakult ki a hét emeletes hinadan, de nagyon ritka esetben az is előfordulhat, hogy miniatűr palota makettje van a családnak.

(hina-arare mellette shirozake ital, ami egy fehér színű édeskék alkoholos ital)

Az alkalomra trapéz formájú rizstésztát (菱餅 – hishimochi) szoktak enni , ami mellé a shirozake nevű, rizsmaláta és sake alapú italt fogyasztanak. Ezen kívül egy kis rizses édességet, azaz hina-arare-t is ropogtatnak, ami régiótól függően hol sós, hol édes. A hinamatsuri másik elnevezése a Barack ünnepe, ami a hishimochi édességgel hozható párhuzamba. A rizstészta 3 színe a barackvirágot jelképezi. A rózsaszín a barackvirágot a fehér a havat a zöld pedig a földet jelképezi. Átvitt értelemben a barackvirág virágzását jelenti, amint áttör a havon és virágozni kezd a tavasz érkezésével.


Forrás:
 http://hu.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%A1n_%C3%BCnnepek
http://en.wikipedia.org/wiki/Hinamatsuri
http://japanfelderito.hu/
http://cure-dc.jp/

2 megjegyzés :

  1. Jó ötlet ez a Japános oldal. Gratu és köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit. remélem érdekes dolgokat találsz még az oldalon. : )
      Lassan 4 éve működik, van mit olvasgatni!
      Jó szórakozást!

      Törlés

Kedves olvasóm!
Nagyon örülök, hogy írtál kommentet!
Amint tudok vissza is írok! <3

XoXo
Annie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...