#000000MENü

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

2012. nov. 26.

Japán öngyilkosságok - érdekesség


Hai Hai!

Az előző vicces képsorozat után egy másik témában hoztam nektek cikket. 

Ez pedig a Japán öngyilkosságokról szól. 
Nem titok, hogy Japánban van az egyik legmagasabb halálozási arány a világon. Ez sajnálatos, de igaz is. Csak meg kell nézni Aokigahara erdejét. (erről később bővebben írok majd ) 
A legnépszerűbb öngyilkossági módszer a vonat elé ugrás, de nagyon sokan ölik meg magukat az otthonukban, ami után a ház bérlőjének lesz még hatalmas csapás. (plusz a családnak...)

Apropó vonatok. Még ezek az iszonyat gyors vonatok a japán emberek rögeszméi, 
addig ezek a járművek potenciális öngyilkos gépek. 
A japán emberek figyelmeztetni szoktak, hogy soha ne nézd a szembejövő vonatokat,
mert lehetséges, hogy valaki elé ugrik, és ez egy olyan eset, aminek nem biztos, 
hogy tanúja szeretne lenni az ember. 
Japánban egyre gyakoribb a sárga és narancssárga színű vonatok, 
mert elvileg ezek a boldogság színei.


Japánban a potenciális vevőt tájékoztatni kell arról, hogy követett-e el valaki az adott lakásban öngyilkosságot. Sajnos a bérbeadóknak sokkal nehezebb dolguk van
azokkal a lakásokkal amikben valaki öngyilkosságot követett el.
A legtöbb ilyen lakást jelentősen olcsóbban árulnak vagy adnak ki. 
Tízből kilenc japán szerint nem is érdemes megnézni a lakás paramétereit,
függetlenül attól, hogy levitték az árakat. 
A tudat, hogy valaki öngyilkosságot követett el a házban, hátborzongató. 
Néhány japán ember az öngyilkossága során figyelembe veszi a társait is és 
ezért megy le inkább az Aoikgahara erdejébe, ami hősiesnek számít,
nem úgy mint azok az emberek, akik a lakásukban ölik meg magukat. 
Ez hihetetlenül tapintatlan a többi emberrel szemben.


A lakásban elhunyt emberek családját a tulajdonosok beperelték, és a fennmaradó károk miatt, mint a tisztítás, rituálék, takarítási költség, bérbeadásból származó jövedelmet ki kellett fizetniük. 
Ezek az összegek gyorsan összegyűltek és irreális pénzeket is követeltek a családoktól. 
A tulajdonosok olyan messzire is elmentek, hogy a ház bontását plusz egy új lakás felhúzását is követelték a régiért cserébe.


A helyzet annyira súlyosbodott, hogy a Japán Suicide Survivors Network azt kérte a Japán Demokrata Párttól, hogy valamilyen jogszabályt csináljanak, ami megakadályozza a pénz "lehúzást", vagy legalább csökkentse a hatalmas összegek mértékét. Volt egy eset, hogy egy fiatal nő a lakásán öngyilkosságot követett el, és a bérbeadó felbukkant a temetés alatt és 6.000.000 yent követelt, azért, hogy a pap "megtisztítsa" a helyet. Még rosszabb hogy a család annyira ideges lett, hogy nem is vitatkoztak, inkább kifizették neki az összeget. Egy másik eset szerint pedig egy tulajdonos több, 
mint 120.000.000 yent ( 1.510.500 $ )
követelt, mondván, hogy az egész ház átkozott lett, és egy újat akar építeni. 
Kérdés, hogy hogyan tudta bizonyítani, hogy átkozott?
Mindenesetre a bérbeadók kegyetlenül kihasználják az amúgy is érzelmileg zaklatott családot.

De miért is?

Szóval, hogyan is lehet ez törvényes? Kérdeznétek sokan. 
Szinte az összes bérleti szerződés kimondja, hogy a bérlőnek pontosan ugyan abban az állapotban kell elhagyni a lakást, mint, amikor beköltözött, vagy, ha nem így van, akkor szembe kell nézni a kártérítési díjakkal. Ha belegondolsz a dologba, ha valaki öngyilkosságot követ el a lakásban, akkor már nem ugyan abban az állapotban hagyod ott a lakást. Az ingatlan "hibássá" válik abban a pillanatban, és ez rögtön okot ad a perelésre a tulajdonosok részéről.


De miért is félnek Japánban azoktól a lakásoktól, amikben öngyilkosságot követtek el?
Mint írtam, a lakás hibásnak számít minden japán ember szemében. Tudván, hogy valaki meghalt a lakásban eléggé hátborzongató. Mint tudjuk a japánok eléggé babonásak, és sokan hisznek a szellemekben, kísértetekben, átkokban. A japánok még temető közelében sem szeretnének lakni, mert nem akarják, hogy bármi közük is legyen a halottakhoz és a kísértő szellemekhez, ezért gyakran előfordul, hogy az ilyen lakásokat jóval olcsóbban adják el. Lehet, hogy más országokban is alacsonyabban árulják ezeket a házakat, de a legnagyobb mértékben Japánban van erre bizonyíték. A megbélyegzés, kedvezmények, jogi intézkedések sokkal jobban érinti Japánt, mint bármely más országot a világon. Ha belegondolsz a legötöbb Japán horrornak köze van a túlvilághoz, zombikhoz, szellemekhez. >.<


Ti mit gondoltok erről az egészről? 
Jogos a perelés, vagy ti is szabályoznátok a rendszert?
Egyáltalán élnétek olyan lakásban, amiben valaki öngyilkos lett?

8 megjegyzés :

  1. Nagyon érdekes bejegyzés, de sajnos Magyarország is élen jár az öngyilkossági statisztikákban. Kíváncsi vagyok, mi a motivációjuk: depresszió? magány? divat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A könyvek és a dokumentum filmek szerint főleg a pénzügyi helyzet áll okként az öngyilkosságok élén. Nem véletlenül a japánok dolgoznak a legtöbbet. Szóval a munkahelyi stressz és nyomás hatása is közrejátszik, persze biztos, hogy vannak szerelmi bánatból elkövetett öngyilkosságok is..

      Törlés
    2. Na, pont a pénzügyi helyzetre nem gondoltam volna (több mint 2x-ese a GDP a magyarhoz képest), mondjuk az biztos, hogy a túlzott stressz és megfelelési kényszer nem tesz jót a lelki egészségnek. Ja, és most jutott eszembe, Japán a harakiri országa, tehát nem is annyira meglepő, náluk ez egyfajta (bizarr) "hagyomány". De tényleg nagyon érdekes téma, jó ilyenről is olvasni.

      Törlés
    3. Pont pár hete láttam erről egy dokumentum filmet a Travel-en és ott mondta egy japán krapek, hogy a pénzhajkurászás miatt lesz a legtöbb öngyilkosság. De ez nem is csoda, hát reggeltől hajnalig dolgozni az durva..
      A legtöbb munkahelyen akkor mehetsz haza, ha a főnök is hazament, de meló után gyakran még elmennek iszogatni a munkatársakkal, szóval kérdem én, hogy ezek mikor alszanak? :D ( A választ már meg is adtam magamnak az előző post-ban ) Szóval ezek az emberek szerintem a nemalvatlanság miatt is teljesen kimerülnek testileg és lelkileg is, amit nem bír hosszabb távon egy normális ember. Aztán ez lesz a vége.. : /

      Törlés
  2. Hát ez nagyon sajnálatos... Szeretem és tisztelem a japán embereket, ez most kicsit sokkolt. :(

    A perelés egyébként szerintem inkább lehúzás, én ezt nem engedném, annak ellenére, hogy valamilyen szinten jogos. Nem hiszem, hogy szívesen laknék olyan lakásban, ahol valaha valaki öngyilkos lett. De ez szerintem az adott helyzetemtől és a lakástól is függ. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen igen elég lehúzás szagú, persze amennyire nagy a hitük a japánoknak az sem kétséges, hogy tényleg nagyon tartózkodnak az ilyen lakásoktól. De tényleg "enyhén" elvetették a sujkot a háztulajdonosok, hogy ennyi pénzt el merészelnek kérni egy családtól.

      Törlés

Kedves olvasóm!
Nagyon örülök, hogy írtál kommentet!
Amint tudok vissza is írok! <3

XoXo
Annie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...