#000000MENü

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

2015. júl. 21.

[Gasztro] Ehető ékszerek nyárra - Japán recept


Ugye milyen szépek ezek a kövek? Mi lenne, ha meg is ennénk őket? : )
A képeken látható édesség nem más, mint az ázsiai agar-agar zselatinos édessége, ami tökéletesen hasonlít a borostyán kövekhez. Szerencsére az elkészítése sem bonyolult, és nem is kell hozzá sok összetevő. Japánban általában nyáron fogyasztják az ehhez hasonló édességeket, hogy bírják az emberek a hőséget. Legtöbbször hűtőben tárolják fogyasztás előtt, így kellőképpen megvan a "hideg" érzet, amire szükségünk van nyáron. 

Lássuk is a receptet!
(A recept egy bizonyos @Crab000 nevű embertől származik! ) 


Hozzávalók:
Szálas típusú agar agar (megvásárolható itt
200ml víz
350 gramm kristálycukor 
1 evőkanál gyümölcslé vagy ha az íz nem fontos, akkor ételszínezék 
 (a színe miatt ez az egyik leglényegesebb hozzávaló!)
2-3 papír tejes doboz (attól függően,hogy hány színű változatot készítesz ) 

Első lépés. Mi az az Agar agar? 


Az agar agar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya.
A japán édességek elengedhetetlen alapanyaga — a zselés állagot biztosítja. (növényi zselatin, a vegetáriánus táplálkozásban)
Az agar-agar sárgásfehér, félig áttetsző zselés anyag. Élelmiszerekben sűrítőanyagként, zselésítő anyagként, stabilizálószerként alkalmazzák E406 néven. Előfordulhat ételzselékben, lekvárokban, aszpikban, cukrászipari termékekben. 80% rosttartalommal rendelkezik, így táplálékkiegészítőként emésztési rendellenességek ellen is alkalmazzák. Emésztést követően vizet szív magába, ettől nő a telítettség érzése.
forrás: ázsiabt

Elkészítése:

1)  Áztassunk  be 5 gramm szálas típusú agar-agar -t vízben 12-24 órán át.

2) Leöntjük a vizet az agar- agar-ról majd hozzáadunk friss 200 ml vizet egy edényben. Melegítsük közepes lángon, amíg teljesen fel nem olvad. 

3) Az így kapott keveréket szitáljuk át egy másik edénybe, adjunk hozzá 350 gramm kristálycukrot, és melegítsük addig, még egy habos, nyúlós állagot nem kapunk. 

4) Öntsük az egy evőkanál kiválasztott üdítőket a tejes dobozokba. 


5) Az agar-agar kristálycukros keveréket öntsük a tejes dobozokba. Ha több dobozzal csinálunk figyeljünk oda, hogy egységesen jusson mindegyik dobozba elegendő avar-avar massza.

6) A dobozokat rakd addig a hűtőben, még szilárdak nem lesznek. 

7) Miután megszáradt, óvatosan tépd körbe a tejes dobozt, hogy sértetlenül kerüljön ki belőle az elkészült édességünk. 

8) Vágd kockákra, vagy olyan formára amilyenre szeretnéd. 

Tálalási módszerek:

▼ A kockára vágott édességet megszilárdulás után már eheted is! 


▼  Hagyd őket pihenni 3-4 napig! A japánok "sziklának" nevezik ezt az édességet, ami persze kristályoknak inkább kinéznek, mint sziklának, ám a recept írója megosztotta a titkot. Ha 3-4 napig állni hagyjuk a felvágott darabokat, előbb utóbb a cukor elkezd kikristályosodni, így kapjuk meg a "szikladarabokat". 




▼ Fagyaszd le őket! A receptíró szerint ez az édesség nagyon hasonlít ahhoz a zselatinos édességhez, amit a japán gyerekeknek szoktak uzsonnára csomagolni a nyári hónapok alatt. Miután a víz megfagy az édességben ad neki még egy kis ropogós textúrát.  Fagyasztás után az édesség nem lesz átlátszó, mint az első módszernél. 





Japán recept alapján! 




Forrás: http://www.hallyunation.com/

4 megjegyzés :

  1. Szia!

    Nagyon megtetszett ez a recept, de csak por állagú agar agar van itthon. Az is megfelel a célra? Egyébként nagyon tetszik az oldalad, csak így tovább!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia.
      Sajnos még nem próbáltam ki a receptet, de van egy olyan sejtésem, hogy a "kő" mintázat miatt kell a szálas agar agar.
      Ha esetleg mégis nekiállsz a simával kérlek oszd majd meg a végeredményt, hátha működik azzal is. : )


      Köszönöm szépen, örülök , hogy tetszik, látogass vissza máskor is :))

      Törlés
  2. Szia!

    Azóta már megcsináltam. Szerintem jó lett, szépen összeállt az egész. Vágáskor túl szép kockákat lehetett kihozni belőle, de egy kis ügyességgel, összehozható a "kő" alakzat is. Legnagyobb előnye az volt, hogy nem kellett előre áztatni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uh, nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy milyen lett.
      Nem csináltál róla fotót véletlenül?
      Szívesen megnézném, hogy hogy sikerült. :)

      Törlés

Kedves olvasóm!
Nagyon örülök, hogy írtál kommentet!
Amint tudok vissza is írok! <3

XoXo
Annie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...