#000000MENü

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Lolita
Sziasztok!
Az oldalamon nagyon sok olyan öltözködési irányzat jelenik meg, amelyről nem biztos, hogy pontosan tudod, hogy a rengeteg japán stílus közül melyikbe is tartozik. Próbáltam összeszedni egy nagy szószedetet, ahol megtalálod a legtöbb stílus eredetét, jellemzőit és képeket is. Remélem ezzel a  segítséggel mindenki el fog tudni igazodni a Japán divatirányzatok között. Jó olvasgatást! :)

Mivel a Lolita stílusnak több válfaja létezik ezért az első részben
 magát a Lolita stílust mutatom be nektek.  


A lolita divat Japánból ered, és igen elterjedtté vált az egész világon.
Gyökerei az 1980-as évekbe nyúlnak vissza. Ekkor ugyanis vasárnaponként Tokióban, a Haradzsuku negyedben elzárták a forgalom elől az Omoteszando és Takesita-dori utcákat, és ezáltal lehetővé vált, hogy a fiatalok a környező utcákban és a Jojogi Parkban gyülekezzenek, rockelőadásokat hallgassanak, vásároljanak és ismerkedjenek. Ekkor kezdett kialakulni az a szokás, hogy az itt gyülekezők különleges, szokatlan ruhákba bújnak, s végül ez vezetett számtalan különféle stílus, például a decora, a kogal, a gyaru, a ganguro és természetesen a lolita kialakulásához is.
Tovább nőtt a lolita divat népszerűsége azáltal, hogy 1988-ban megalakult a Baby, the Stars Shine Bright márka és 1993-ban a Metamorphose Temps de fille, majd őket követték az Angelic Pretty, az Innocent World és a Mary Magdalane márkák.


A név eredete: 
Sokan tévesen azt állítják, hogy Nabokov regényének a címén alapul a stílus elnevezése, ám valójában a "lolita" szó jelentése spanyolul: bájos, elbűvölő kislány, amely valóban igaz erre a stílusra. A divatra gyakran utalnak még a Gothic lolita vagy EGA/EGL kifejezéssel. A Gothic lolita azonban csak a lolita divat egy alfaja, míg az EGA, vagyis Elegant Gothic Aristocrat ÉS egl, Elegant Gothic Lolita a japán zenész és divattervező Mana által kitalált fogalom, amivel körülírja a saját márkája (Moi-même-Moitié) stílusát. Míg Japánban csak ebben az értelemben használják az EGA és EGL kifejezéseket, addig Amerikában elfogadott ezt a szót használni az egész lolita divatra.

Alapjai:
Öltözködése a viktoriánus és a rokokó gyermekdivatból merít, célja a kislányos, esetenként porcelánbabaszerű kinézet. Térdig érő szoknyát hordanak alsószoknyával, mintás vagy csipkés térdzoknival. Előfordul, hogy térdzokni helyett térd fölé érő zoknit vagy harisnyát viselnek. Cipő gyanánt általában kerek orrú, keresztpántos, úgynevezett Mary Jane-fazonú cipőt hordanak, télen pedig kerek orrú, lehetőleg aranyos, édes kis csizmát. Vivienne Westwood divattervező népszerűségének köszönhetően a rockinghorse shoes (RHS) is elterjedt cipőfajta. Ez egy magas fatalpal rendelkező darab, amelynek hiányzik egy darab a sarkából;gyakran szalagokkal rögzítik a bokához. A blúz általában fodros, csipkével díszített és kerek gallérral rendelkezik. Gyakran viselnek masnis hajpántot vagy hatalmas masnit a hajukban, de népszerűek a kerek, csipkés fejdíszek, a pici hajba tűzhető masnik, virágok és az elegáns kalapok is. Szintén gyakori, hogy a fejükre áll alatt megkötött csipkés fejdíszt vagy oldalra csúsztatott kis kalapot kötnek. Általában a vállak fedettek, de nagy forróság esetén a kötényruha alól a blúz elhagyható. Időjárástól függően fodros, csipkés napernyőt is hordhatnak magukkal. Nagyon fontos figyelni az anyagok minőségére, mert ahogy a vérbeli Loliták mondják: „Az olcsó csipke és fodor nem egyenlő a Lolitával”. Fontos szempont még az elegancia és a színek összhangja.

(Lolita stílusú magazinok, teljes tartalommal, Klikk a képre)


 


(Ama/Kote lolita)


Ama a rövidített 'Amai' azaz édes szóból jött.  Az  Ama lolita volt a fő neve a stílusnak, de ma már  szinte sokan csak a sweet elnevezést ismeri. 
Ez az egyik legelterjedtebb, legismertebb stílus, olyan elemekkel amik szinte csak a lolitára jellemzők. Nagyon sok masni, fodor, csipke és díszítő elem kerül egy Sweetlolita ruhájára. A leggyakoribb díszítő motívumok a cukorkák, a fagylalt, sütemények, torták, aranyos állatok, tündérmesék (Piroska, Kis hableány, Alice Csodaországban...) szereplői, játékok, körhinták, szívecskék, gyümölcsök (eper, cseresznye...).
Púderszínek, cup-cake alakú szoknyák és édi kiegészítők jellemzik.  Ez a legszerethetőbb lolita stílus.  A gyermeki ártatlanságot tükrözi, ezért ilyen népszerű.  Jellemző a hime lolita smink, gyönyörű parókák és kiegészítők. Ez a tökéletes vattacukor style.
 A leggyakrabban használt színek a babarózsaszín, a babakék, a fekete és a fehér, de a levendula, a kanárisárga és a mentaszín is kezd egyre kedveltebbé válni. Igazából a Sweetloli szinte bármilyen árnyalatban pompázhat, eltekintve persze a harsány neonszínektől. A kiegészítők gyakran édesség alakúak; sőt egyre gyakoribbak például a torta vagy tortaszelet formájú fejdíszek is. Előfordulnak még Hello Kitty kiegészítők is és édes kisállat alakú táskák (kiskutya, nyúl...) is. A smink általában visszafogott, természetes.


Márkák: Angelic Pretty, Baby the Starts Shine Bright, Emily Temple Cute, Metamorphose temps de fille, Little ChiliA country lolita ritkán látható napjainkban.
Néha nehéz elkülöníteni a Sweet lolitáról,
 de általában egy Country lolita felismerhető a pepita ( kockás) -és gyümölcsmintákról,
a szalmakalapról és kis kosárkáról vagy fonott szalmatáskáról.
Gyakran hordani finom anyagból készült kesztyűt, és a napernyő is számtalanszor megjelenik.
 De kerüljük a merész és harsány  kiegészítőket.
Az öltözékből bátran kihagyhatjuk a parókákat, mert ennél a stílusnál a haj nem annyira fontos.
A country lolita a "vidéki lány" megjelenést kölcsönzi.
 Kicsit hasonlít a natural-kei nevezetű stílusra.
( Lásd: Egyéb stílusok menüpont )
A sminkjük visszafogott, természetes.

További képek: 
http://countrylolita.tumblr.com/

 

A Gothic lolita, mint azt a neve is mutatja, a goth stílus és a lolita divat találkozásából jött létre. A nevében ugyan "gothic", de ez kissé megtévesztő lehet, mert inkább csak a viktoriánus és a romantikus goth-ból merít ihletet, semmint az industrial vagy cyber stílusokból. Gyakran használ díszítő elemként denevéreket, pókokat, pókhálómintát, kereszteket, rózsákat; és a kiegészítőket is leginkább ezek a formák határozzák meg. A hagyományos fekete-fehér színösszeállításról könnyen felismerhető, ám mégis jobb vigyázni ezzel, mert a Sweet is lehet fekete-fehér! Gyakori színek még a királykék és a vörös, de gyakorlatilag bármilyen sötét szín megteszi. (Néha fehérben is találkozhatunk vele!) Annak ellenére, hogy ez az egyik legnépszerűbb és legismertebb stílus, mégis sok gyakorlást igényel egy igazán jó Gothic lolita öltözet összeállítása.
A Gothic loliták gyakran erőteljesebb sminket készítenek maguknak, füstös szemekkel és vörös ajkakkal, de a fehér arc és a kék vagy fekete rúzs kerülendő.
Márkák: Antique Beast, Atelier Boz, Maxicimam, Miho Matsuda, Moi-même-Moitié, Little ChiliNem teljesen elfogadott lolita stílus,
de Tokióban mégis néhányan a stílus képviselője.
 A vámpíros animékért és filmekért rajongó lányok szoktak így felöltözni,
nehezen elkülöníthető, de a stílus felismerhető az általában piros-fekete összeállításokról,
és extraként a száj szélénél kifolyó művérrel készített "vércsíkról" és fehér bőrről.  


A Classic lolita valahol félúton helyezkedik el a Gothic és a Sweet között. A classic lolitát különböző korok befolyásolják, mint pl. Barokk, Reneszánsz, Erzsébet, Rokokó, Viktoriánus, Edward.  Egy Classic ruha nem úszik csipke-és masnitengerben, és visszafogottabb tónusú, mint egy Sweet, sőt a Gothic-hoz hasonlóan lehet egészen sötét színű például mélybordó, éjkék vagy padlizsánszínű is. A leggyakoribbak azonban a semmi mással össze nem keverhető viktoriánus korban divatos virágminták. Összességében sokkal inkább törekszik a viktoriánus kislány-kinézet elérésére, mint az aranyosságra. Nagyon gyakori az A-vonalú szoknya a szokásos harang forma helyett. A smink itt is általában természetes hatású, visszafogott. Az utóbbi időben terjedt el a paróka használata is. A haj általában semleges színű. Barna, sötétvörös, szőke vagy fekete. 

Márkák: Innocent World, Juliette et Justine, Mary Magdalene, Victorian Maiden

További képek: 
http://www.tumblr.com/tagged/classic%20lolitaA shirololi a teljesen fehérbe, illetve elefántcsontszínbe és törtfehérbe öltözött lolita. Az általános tévhittel szemben ez nem alfaja egy stílusnak sem. Shiro öltözetet lehet összeállítani Sweet, Classic és bármilyen más stílusban is, sőt akár a Gothic is lehet tiszta fehér. Gyakran előfordul, hogy a shiro loliták egy velük megegyezően felöltözött kuro lolitával mutatkoznak együtt a kontraszt kedvéért.

A kurololita , mint ahogy a neve is mondja kuro=fekete, az a lolita, aki csak feketében van.
 Szintén nem alfaja egy másik stílusnak sem,
és hasonlóan a shiro lolihoz a kuro öltözéket is bármilyen stílusban össze lehet állítani.

Shiro és Kuro lolita kontraszt


A punklolita az egyik legnagyobb kihívást jelentő stílus, ugyanis nagyon sokat kell tudni a lolita divatról és igen jól kell ismerni azt, hogy sikeresen vegyíteni lehessen a punk elemekkel, mint például a biztostűk, szegecsek, láncok, szakadt anyagok. Alapvetően két típusa létezik. Az egyiknél inkább a hagyományos lolita öltözet punk elemekkel vegyítése figyelhető meg, míg a másiknál inkább egyfajta lolita ihletésű punk öltözet a végeredmény, néhány masnival, fodorral és némi csipkével és bővebb szoknyával. A smink a Gothic-hoz hasonlóan itt is lehet erőteljesebb és esetenként édes kis cipő helyett bakancsot hordanak. A szoknya is lehet rövidebb a szokásosnál, különösen az utóbb említett típus esetében.
A leggyakrabban használt punk lolita színösszeállítás a fekete-piros, fekete-fehér,
 lila és sárga. Népszerűek a kockák, csíkok, leopárd, pöttyös és pókháló minták.
Gyakori motívumok a koronák, keresztek, rózsák, pókok, koponyák.
A punk loliták gyakran hordanak blézert és bőrdzsekit is. (motoros dzsekit) 


Márkák: A+Lidel, Black Peace Now, h.Naoto, Maxicimam, Na+H, Union Jack, Putumayo
A himelolita vagyis  „hercegnő lolita” könnyedén felismerhető a miniatűr koronáról vagy diadémról
és a tupírozott frizuráról. Kicsit nehéz megkülönböztetni a többi stílustól,
 mert igazából a hime lolit a kiegészítők és az ápoltság teszik igazán hercegnőivé.
 Általában rokokó ihletésű Sweet loli ruhát vagy díszesebb,
 virágmintás Classic ruhát viselnek.
A ruha színe általában rózsaszín, fehér, tört fehér színben pompázik
A legkedveltebb kiegészítők a rózsák, masnik, gyöngysorok, csipkés kesztyűk,
 magas sarkú cipők.
Ebben a stílusban nagyon fontos az anyagok minősége.
Általában szatént is hordanak, ami kifejezi az adott személy "vagyonát".
A hime lolitát nagyon befolyásolja a hime gyaru stílus is.

Üzletek: 
Angelic Pretty, Baby the Stars Shine Bright, Metamorphoses


Bármilyen stílusú ruha használható a Gurololitához, a hangsúly ugyanis a kiegészítőként használt vérfoltokon, kötéseken és sebtapaszokon van ennél a típusú öltözéknél.

(Saját megj.: Nekem személy szerint ez a kedvenc lolita stílusom :D na persze ne nézzetek elmebetegnek meg semmi ilyesmi, de az összes öltözködés közül ezzel az öltözködéssel lehet a legizgalmasabb fényképeket készíteni, extrém kinézet, jól beállított modell és egy jól elrendezett háttér és kész is. ) Ui.: fotósnak készülök. :DA Sailor lolita a hagyományos matrózegyenruha által inspirált stílus; a matrózgalléros blúz és a sötétkék-fehér színösszeállítás a leggyakoribb ismertetőjegyei. A szoknya általában harang alakú vagy A-vonalú rakott szoknya. Gyakran hordanak keresztben csíkos zoknit.

Az Erololi a punk mellett a másik hatalmas kihívást jelentő stílus, ami egyáltalán nem kezdőknek való. Az erotikus jelző is csak viktoriánus értelemben veendő: ugyan a szoknyák néhány centivel rövidebbek, mint a szokásos; de egyáltalán nem kihívóak, és általában a vállak nem fedettek. Az Erololiták gyakran viselnek fűzőt vagy olyan felsőruházatot, ami kihangsúlyozza az idomaikat, esetenként pedig szoknya helyett csak alsószoknyát viselnek. Talán ez az egyetlen olyan stílus, ahol a neccharisnya is viselhető.


Márkák: Antique Beast


Kalózos kinézetről,fekete, fehér, sötétkék és vörös kombinációkról, kincsesláda-formájú táskáról, kalózsapkáról és a témához illő mintákról lehet felismerni.


Márka: Alice and the PiratesA hagyományos japán öltözet, a kimonó vagy a kevésbé ünnepi yukata és a harang formájú lolita ruhák fúziója.


A hagyományos kínai viselet(qipao) és a lolita találkozásából született ez a stílus.

A lolita felnőtt változata, történelmi (középkori középosztálybeli vagy 19. századi előkelő) ruhák. Hosszú szoknyát, nadrágot vagy a kettő közti átmenetet, fodros, csipkés blúzt, gyakran fűzőt viselnek. A smink általában felnőttesebb, sötétebb tónusú, viszont extrém sminket ritkán készítenek maguknak. A hangsúly az elegancián van. A nők gyakran viselnek kontyot vagy hasonló, elegáns, feltűzött hajviseletet. Férfiaknál kiegészítőként előfordul a cilinder, nőknél a rövidebb fátyol.


Márkák: Alice Auaa, Antique Beast, Atelier Boz, Excentrique, Maxicimam, Miho Matsuda, Moi-même-MoitiéOuji/Dandy/Boystyle

Az ouji stílus a lolita fiú verziója, bár lányok gyakrabban viselik, mint a fiúk. Általában térdig érő nadrágból, térdzokniból, fodros kis ingből és mellényből áll az öltözék, de alkalmanként kiegészülhet cilinderrel, kicsi köpennyel, nyakkendővel, csokornyakkendővel is. A hajviselet nőkön általában rövidebb, fiúsabb, vagy hosszabb haj esetén kontyba fogják és egy kalap vagy cilinder alá rejtik.Az Alice Lolita alapja a Disney verziós Alice Csodaországban lévő Alice karakter. A színösszeállítás általában halványkék és fehér, plusz fekte fehér csíkos zokni. További kiegészítők: kártya és nyuszis motívumok, a szoknya mindig térdig érő, órás nyaklánc, rózsaszín pirosító, műszempilla, átlátszó vagy pink szájfény. Ez a stílus elég ritka, nyugaton egyáltalán nem ismert.

A Deco lolita stílus 2007-ben a legkedveltebb lolita divat volt Japánban. A deco lolita a decora és a lolita stílus keveredéséből jött létre. A deco lolíták ruhája nagyon merész szín-összeállításúak. Jellemző a rengeteg szín és a túlzott kiegészítők használata. Az első deco lolita ruházati bolt a népszerű Angelic Pretty, ami még mai nagyon népszerű a Japánok körében. Ebben a boltban szinte mindent megkaphatsz ami ehhez a stílushoz szükséges. 2007 után a stílus népszerűsége csökkent, ezzel helyet adva új trendeknek, mint pl. az Ama lolitának. (Vagy: Kote Lolita)

A deco és a kote lolitát nagyon nehezen lehet ma már megkülönböztetni egymástól. A deco általában rétegesebb összeállítású. 


Az alkalmi lolita stílus a lolita egy enyhébb változata ami lehetővé teszi a mindennapos használatot. A stílus annyiban egyszerű, hogy szinte bárhol beszerezhetőek hozzá a ruhák. Elég egy fejpánt, egy aranyos póló, és térdzokni. A casual stílust bármelyik nagyobb lolita stílussal lehet enyhébben keverni. Pl. ha hime loli stílus enyhített változatát szeretnéd viselni, akkor a rózsaszín cuccok legyenek előnyben, de ide viszont nem kell annyi kiegészítő, mint a többi lolita stílusban. Kevésbé kelt feltűnést.


Végül a
Lolita anatómia 1) Harang alakú

Nagyon gyakori lolita stílusú szoknya, deréktól indul és egy nagy harangformájú szoknya
illeszkedik a derékhoz

2) A vonalú szoknya

Klasszikus stílusú kialakítás3) Empire

Természetes derékvonalat emeli ki. Ez az alacsonyabbaknak a legjobb választás,
mivel az ember magasabbnak hat a ruhában.
4)  Rakott szoknya

A rakott szoknya nem kell feltétlenül, hogy kövérítsen, hiszen a rakások mind függőleges vonalak, de csak abban az esetben, ha nem nyílnak szét. Szexi, Lolitás vagy éppen komoly egyenruhás stílust is kialakíthatsz egy rakott szoknyával. Fontos a megfelelő hossz, rövidebb változatban bájosabb.
5) Kiszélesedő szoknya

A rakott szoknya és a harang alakú szoknyából jött létre. Mivel ez a szoknyatípus már nagyon kiszélesedik ezért már nem hasonlít a harang típushoz, inkább háromszög formája van.
6) Lépcsőzetes rakott szoknya

Ez a szoknya könnyen felismerhető, mert a redők lépcsős formában helyezkednek el a szoknyán.
7) Bustle skirt

Két szoknya van egybevarrva, a felső szoknya általában más színű az alsó szoknya fehér. Olyan hatása van, mintha két szoknya lenne rajtad, de az alsó szoknya csak egy "ál" szoknya.
8) Csipkés szoknya
Egyszerű szoknya csipkemintával díszítve. ( Scalloped skirt)Forrás: angol wikipédia
http://www.lolitafashion.org
www.hellolace.net
A szöveg 90%-ban saját fordítás. 
Nagyon sokat dolgoztam vele, ezért kérlek szépen, ne lopd le az anyagot, hanem, ha szükséged van valamelyik fordításra, (mert fel szeretnéd rakni az oldaladra) ,
  akkor kérlek írj egy kommentet, vagy emailt, amiben elkéred valamelyik szöveget.
A blogom címének ( Látható!! ) megjelenése ellenében természetesen meg fogom engedni, 
de azért szóljatok előre.
Köszönöm!

XOXO 
Annie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...